VILLA SKEPPET

Raasepori

Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto, 1970

Tammisaaressa sijaitseva Villa Skeppet on Alvar Aallon toimiston myöhempiä töitä, vuonna 1970 valmistunut Göran ja Christine Schildtin kodiksi suunniteltu rakennus. Christine Schildtin muutettua rakennuksesta pois vuonna 2017 alkoi Göran ja Christine Schildtin nimeä kantava säätiö valmistella rakennuksen muutosta pariskunnan kotimuseoksi. 

Teimme kohteesta ensin alustavan kuntoarvion vuonna 2017, hankesuunnitelman pää- ja saunarakennuksen välttämättömistä korjauksista vuonna 2018 ja tämän jälkeen vastasimme museotoiminnan edellyttämien muutostöiden ja välttämättömien korjaustöiden pää- ja arkkitehtisuunnittelusta 2019–2020. Lisäksi laadimme kohteen rakennusten ja pihapiirin rakennushistoriaselvityksen 2019–2020 yhteistyössä Maisemasuunnittelu Hemgårdin kanssa.

Rakennuksen pääkerroksessa tehtiin vain vähäisiä palauttavia muutoksia ja välttämättömiä teknisiä muutoksia. Tulevan museon tärkeimmät tilat säilyivät muuttumattomina, kun muutokset keskitettiin aputiloihin sekä kellarikerroksen autotalli-, varasto- ja tekniseen tilaan. Alkuperäisistä rakenneratkaisuista sekä myöhemmistä muutoksista aiheutuneita rakennusfysikaalisia ongelmia korjattiin olohuoneen ulkoseinässä, parvekkeella sekä saunarakennuksessa ja siihen liittyvän välikön – passagen – alueella. Vesi- ja viemärijärjestelmän peruskorjaus ratkaistiin hyödyntämällä alapohjassa alun perin uima-altaan käyttöön varattuja, ylimääräisiä putkivetoja. Yhteistyössä Maisemasuunnittelu Hemgårdin kanssa suunniteltiin pihan lummelammen kunnostus ja vedeneristys. Sisäpintoja, kiintokalusteita ja tekstiilejä puhdistettiin konservaattorien toimesta huolellisesti patina säilyttäen.

muutos ja korjaus 2018–2020
pää- ja arkkitehtisuunnittelu arkkitehdit mustonen oy
tilaaja Christine ja Göran Schildtin säätiö