AALTO-KIRJASTO

Seinäjoki

Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto, 1965

Vuonna 1965 valmistunut kirjasto on osa Seinäjoen Aalto-keskusta, joka on suojeltu rakennussuojelulain nojalla.  Aalto-keskus kuuluu Docomomo-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosten valikoimaan ja sisältyy myös Museoviraston laatimaan valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen inventointiin (RKY).

Vanhan kirjaston yhteyteen valmistui vuonna 2012 JKMM Arkkitehtien suunnittelema laajennusosa nk. Apila-kirjasto. Laajennuksen myötä Aallon suunnittelema kirjasto oli mahdollista palauttaa alkuperäisasuunsa. Arkkitehdit Mustonen Oy suunnitteli Aalto-kirjaston peruskorjauksen ja restauroinnin, joka toteutettiin vuosina 2014–2015.

Kirjaston ensimmäisen kerroksen tiloista purettiin myöhemmät kerrostumat ja tilat ja kalustus palautettiin alkuperäisen mukaisiksi. Vanhat pinnat ja kalusteet konservoitiin. Uudet materiaalit, kalusteet ja yksityiskohdat sopeutettiin vanhaan sisustukseen. Kellarikerroksen entisiin varastotiloihin sijoitettiin uusia yleisötiloja sekä erilaisia opetus- ja tutkimuskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Pääkirjastosalin alle sijoitetusta galleriatilasta on maanalainen yhteys uuteen Apila-kirjastoon.

Peruskorjauksessa rakennuksen ilmastointi, sähkötekniikka ja lämmitysputkisto uusittiin kokonaisuudessaan. Uusi tekniikka pyrittiin tuomaan kirjastotiloihin mahdollisimman huomaamattomasti ja pääkirjastosalissa näkyvin muutos verrattuna alkuperäiseen onkin kapea tuloilmarako kirjahyllyjen alasokkelissa. Uusi tekniikkatila sijoitettiin 1. kerroksen entiseen kirjastoautotalliin. Rakennuksen ulkopuolella peruskorjaus käsitti julkisivujen, ikkunoiden, ovien ja kuparisen vesikaton kunnostuksen. Myös kalustekunnostuksen ohjaus ja opastesuunnittelu kuuluivat arkkitehtisuunnitteluun.

peruskorjaus ja restaurointi 2014–2015
pää- ja arkkitehtisuunnittelu arkkitehdit mustonen oy
rakennuttaja Seinäjoen kaupunki