AALTO-KIRJASTO

Seinäjoki

Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto, 1965

Vuonna 1965 valmistunut kirjasto on osa Seinäjoen Aalto-keskusta, joka kuuluu Docomomo-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosten valikoimaan.

Kirjaston yhteyteen oli vuonna 2012 valmistunut JKMM Arkkitehtien suunnittelema laajennusosa Apila. Laajennuksen myötä Aallon suunnittelema kirjasto oli mahdollista palauttaa alkuperäisasuunsa. Arkkitehdit Mustonen Oy suunnitteli Aalto-kirjaston peruskorjauksen ja restauroinnin, joka toteutettiin vuosina 2014–2015.

Kirjaston ensimmäisen kerroksen tiloista purettiin myöhemmät kerrostumat ja tilat palautettiin alkuperäisen mukaisiksi. Vanhat pinnat ja kalusteet konservoitiin. Kellarikerrokseen, joka oli alun perin pääosin varastokäytössä, sijoitettiin uusia yleisötiloja sekä erilaisia opetus- ja tutkimuskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Pääkirjastosalin alle avattiin myös galleriatila, johon Apila-kirjastolta tuleva maanalainen käytävä yhtyy.

Peruskorjauksessa rakennuksen ilmastointi, sähkötekniikka ja lämmitysputkisto uusittiin kokonaisuudessaan. Uusi tekniikka pyrittiin tuomaan kirjastotiloihin mahdollisimman huomaamattomasti ja pääkirjastosalissa näkyvin muutos verrattuna alkuperäiseen onkin kapea tuloilmarako kirjahyllyjen alasokkelissa. Rakennuksen ulkopuolella peruskorjaus käsitti julkisivujen, ikkunoiden, ovien ja kuparisen vesikaton kunnostuksen. Myös kalustekunnostuksen ohjaus kuului arkkitehtisuunnitteluun.

peruskorjaus ja restaurointi 2014–2015
pää- ja arkkitehtisuunnittelu arkkitehdit mustonen oy
rakennuttaja Seinäjoen kaupunki