ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM

Maarianhamina

Jonas Cedercreutz, 1944–48

Vuonna 2012 valmistunut Ahvenanmaan merenkulkumuseon peruskorjaus ja laajennus on suunniteltu yhteistyössä Kangas & Vuorinen arkkitehtien kanssa vuosina 2008–2012. Kangas & Vuorinen arkkitehdit voittivat vuonna 2003 pidetyn arkkitehtikilpailun museon laajennuksesta. Arkkitehdit Mustonen Oy on vastannut projektissa vanhan osan peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelusta sekä inventoinnista, dokumentoinnista ja rakennushistoriaselvityksestä. Alkuperäinen museorakennus ja sen tärkeimmät sisätilat on suojeltu asemakaavalla.

Ålands Sjöfartsmuseumin arkkitehtuurissa piirteet funktionalismista yhdistyvät klassisismin ja jopa 1910-luvun arkkitehtuurin aiheisiin. Arkkitehtuuria rikastavat persoonalliset viittaukset merenkulkuun ja laivojen muotokieleen. Alkuperäinen näyttelysali on korkea tila, jonka pääosassa ovat komentosilta vanhan pääsisäänkäynnin kohdalla, näyttävät ikkunat kahdessa kerroksessa sekä rotunda rakennuksen ”keulassa”. Näyttelysali on rakennettu Herzogin Cecilien kapteenin hytin ympärille.

Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy:n kilpailuehdotuksen pohjalta suunnittelua jatkettiin yhteistyössä. Vanhan museon suunnitelmaan sisältyi sekä uudistuksia että palauttavia muutoksia. Asemakaavalla suojellut ravintola- ja näyttelysalit sekä aulat restauroitiin. Vanhan ja uuden museon välille avattiin maanalainen yhteys, ja vanhan museon sisäistä liikennettä parannettiin kahdella hissillä sekä uudella pääportaan nousulla. Toimistot ja henkilökunnan tilat, keittiö- ja märkätilat sekä talotekniset järjestelmät uusittiin ja liitettiin laajennukseen. 1970-luvun terassi ja parvekemuutokset korvattiin uusilla rakenteilla. Museosalien suuret ikkunat avattiin ja kunnostettiin, jotta vanhan näyttelysalin komentosillalta saatiin näköyhteys merelle ja naapurin museolaiva Pommerniin. Paavo Tynellin rakennukseen suunnittelemat Taito Oy:n valaisimet kunnostettiin ja asennettiin takaisin.

laajennus, muutos ja korjaus 2008–2012
vanhan osan arkkitehtisuunnittelu ja rakennushistoriaselvitys arkkitehdit mustonen oy
uuden osan pää- ja arkkitehtisuunnittelu Kangas & Vuorinen arkkitehdit
rakennuttaja Ålandslandskapsregering