LOZZI JA LYHTY

Jyväskylä

Alvar Aalto, 1953

Opettajien ravintola- ja kokoussali Lyhty sekä opiskelijaravintola Lozzi ovat osa Alvar Aallon suunnittelemaa Jyväskylän yliopistokampusta. Lozzi ja Lyhty rakennettiin vuosina 1952–54.

Arkkitehdit Mustonen Oy laati suunnitelmat Lozzin ja Lyhdyn peruskorjaukselle ja irtokalustesuunnitelmille vuosina 2013–2015. Peruskorjauksen yhteydessä rakennuksen tekniset järjestelmät uusittiin. Myös keittiötilat ja jätehuoltojärjestelyt uusittiin. Lozzin eteläpuolelle rakennettiin uusi maanalainen IV-konehuone ja tuloilmapiippu ja pohjoispuolen huoltopihalle uusi IV-konehuone. Rakennuksen esteettömyyttä parannettiin mm. varustamalla se yleisöhissillä. Suunnittelussa hyödynnettiin tietomallinnusta.

1970–90-lukujen muutoksista huolimatta Lozzi ja Lyhty ovat säilyttäneet luonteensa ja ominaispiirteensä. Suurimmat muutokset on tehty rakennuksen keittiö- huolto- ja teknisissä tiloissa. Pääsisäänkäynnistä alkava, tiililattiaisen aulan sekä tiiliportaiden kautta ravintolasaliin päättyvä tilasarja on merkittävä ja pääosin hyvin säilynyt kokonaisuus. Rakennusryhmän ylimmässä osassa sijaitseva entinen professoriravintola Lyhty sisäänkäynteineen on rakennustaiteellisesti erittäin arvokas.

peruskorjaus ja irtokalustesuunnittelu 2013-2015
hanke-, pää- ja arkkitehtisuunnittelu arkkitehdit mustonen oy
rakennuttaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy